Despre țigani se știe de ceva vreme că sînt originari din India, iar concluzia a fost atinsă pe baza studiilor făcute asupra limbii şi dialectelor ţigăneşti dar și pe baza analizelor genetice făcute acum cîțiva ani. Multă vreme nu s-a ştiut cu certitudine condiţiile în care aceştia au emigrat şi detalii despre clasa socială din care provin, dar se știe că ţiganii din Marea Britanie şi Europa provin din casta „daliţilor”, „de neatins”, cea mai de jos castă indiană, şi au emigrat din sub-continentul indian acum 1.400 de ani.

Prima atestare documentară a ţiganilor pe teritoriul Țărilor Române datează din 3 octombrie 1385 cînd un grup de ţigani a fost oferit ca robi (sclavi) de către domnitorul Vladislav Mănăstirii Vodiţa, dar e foarte probabil că să fi fost sclavi cu multă vreme înainte. De-abia în secolul al XIX-lea, sub influenţa ideilor liberale ale revoluţiei de la 1848, toţi oamenii au fost declaraţi liberi şi egali, robia (sclavia) ţiganilor fiind definitiv abolită in 1856.

De atunci și pînă acum (pentru că și-n perioada modernă integrarea este încă problematică) s-au făcut puține în ce privește educația și integrarea țiganilor iar rezultatul e așa cum îl cunoaștem deja: unii țigani sînt putred de bogați în timp ce alții abia își duc traiul de pe o zi pe alta (cerșetorie) sau au format grupări mafiote.

Partea bună e că mulți dintre țigani au reușit să se integreze (cu sau fără ajutorul societății) sau chiar și-au găsit parteneri de viață printre români, maghiar și restul naționalitățor din România.

Scopul acestui site web este de a-i prezenta pe toți (în măsura timpului disponibil), cu bune și cu rele, cu obiceiuri și tradițiile care au supraviețuit pînă acum.

Iar dacă, cumva, Țiganii.ro ajută sau va ajuta la integrarea lor mai bună în societate m-aș bucura.

De ce Țiganii.ro și nu Rromii.ro sau Rromani.ro?

Un text ceva mai lung care descrie pe larg motivele care au dus la apariția acestei pagini web este aici. Foarte pe scurt: îi consider pe țigani egali ca drepturi cu restul cetățenilor României (indiferent de naționalitatea lor) dar nu pot folosi denumirea de rom, rrom, romani folosită de unii dintre semenii noștri. Știu că încă sînt oameni care folosesc termenul de țigan periorativ dar eu n-o fac (n-am făcut-o niciodată și nici n-o voi face).

Ești liber să-i tratezi cum vrei, dar încearcă să nu generalizezi: ei sînt la fel de oameni (cu bune și rele) ca toți ceilalți.

Partea bună este că poți contribui la dezvoltarea acestei pagini web, dacă dorești. Singura condiție este să păstrezi atitudinea pe care ai găsit-o în textul de mai sus. Pentru început poți să-ți faci un cont și să scrii despre etnie (experiențe personale, proiecte ce implică țigani, tot ce poate aduce o contribuție în favoarea schimbării atitudinii oamenilor în bine).

Dacă vrei să faci ceva în plus poți, însă ar trebui să discutăm despre asta.

Religia secretă a țiganilor

Religia secretă a țiganilor

Informațiile din prezentarea încărcată în martie 2020 de cei de la Zaiafet provin din cartea Bafta, Devla și Haramul - studii despre cultura și religia țiganilor de Mirel Bănică.

Read More
Cum au ajuns țiganii în România

Cum au ajuns țiganii în România

Pînă acum se consideră că ei au ajuns aici (în zona României) acum aproximativ 600 de ani. Potrivit istoricilor care au analizat monografia etnică a țiganilor, gradul ridicat de toleranță al românilor ar fi fost motivul pentru care aceștia și-au găsit un loc prielnic în zonă.

Read More
Se împlinesc 167 de ani de la eliberarea țiganilor

Se împlinesc 167 de ani de la eliberarea țiganilor

La 167 de ani de la momentul în care țiganii au fost declarați oameni liberi, de Ziua Dezrobirii Țiganilor, la guvern au fost premiați astăzi mai mulți elevi cu rezultate bune la învățătură iar premierul Nicolae Ciucă i-a primit şi a stat de vorbă cu ei.

Read More
Păpușa Letta, poveste țigănească

Păpușa Letta, poveste țigănească

Cele 3 părți sînt de speriat (povestea poate fi încadrată la genul ”horror”), așa că ai grijă cînd o asculți și împreună cu cine. Nu este de recomandat să o asculți în căști la miez de noapte.

Read More

Printre obiceiurile caracteristice lor se regăsesc, ba chiar aș putea spune că ies în evidență, muzica și dansurile. Muzica țigănească este diferită de manele, cu totul altceva, și sună mult mai bine. Dansurile sînt la fel de interesante, cu portul lor specific, și-ar trebui să le studiezi mai mult înainte de a trece mai departe.

Cînd vine vorba de obiceiuri lucrurile sînt destul de complicate: încă mai există țigani care fac obiecte faine, manual, tradițional, care au o utilitate practică sau (unele dintre ele) pot fi folosite ca decor. Meșteșugarii sînt încă apreciați dar, pe de altă parte, alți țigani se țin de furtișaguri sau își căsătoresc copiii la vîrste prea mici pentru a-și începe viața sexuală. E… complicat, dar lucrurile au tendința să se schimbe (și cu bune și cu rele).

Pînă una alta, poți să-ți aduci contribuția pentru a face o schimbare în bine. Pagina asta e doar una introductivă, sînt multe lucruri de spus și chiar mai multe de făcut pentru a fi mai bine. Doar să vrei să te alături celor care fac.