Activităţi culturale în Iaşi: Ziua internaţională a ţiganilor şi Ziua actorului ţigan

În cursul lunii trecute Asociația Pakiv România, prin Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Ţigănească Iași, a organizat în zilele de 09 și 25 Aprilie 2012 activitățile culturale în judeţul Iaşi: ”Ziua Internațională a ţiganilor” și „Ziua actorului ţigan.”

Activitățile s-au desfășurat la sediul Centrului de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă, CISPER Nord-Est Iași, str. Iarmaroc, nr. 44 și în comunitatea de tigani din satul Slobozia, comuna Voinești, jud. Iași și au avut ca obiectiv păstrarea și afirmarea culturii, limbii și identității minorității ţiganilor.

Obiectivele activităților culturale:

1. Integrarea educațională și culturală a persoanelor de etnie ţigănească;

2. Promovarea identității ţigăneşti;

3. Dezvoltarea stimei de sine prin afirmarea identității, valorilor și culturii ţigane;

4. Furnizarea de servicii, de informare privind personalitățile teatrale și cineaste, cu origini ţigăneşti recunoscute, care au marcat istoria filmului și teatrului național și internațional, către tineri, adulți romi dar și neromi, pentru promovarea evenimentelor marcante din calendarul cultural rom;

5. Prezentarea momentelor din viața ţiganilor prin filme.

Mai multe informaţii se găsesc aici. Am schimbat apelativul de rom în ţigan în textul comunicatului pentru a respecta adevărul istoric.

Comments

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.