Războiul ţiganilor din Sibiu cu Guiness Book pentru tocană

Cîteodată mai dau peste o ştire amuzantă (sau, cel puţin, scrisă într-un mod care mă face să zîmbesc larg sau chiar să rîd), iar în seara asta am găsit una pe Libertatea.ro şi în are ca subiect pe ţigani.

Ea spune că ţiganii din Sibiu au folosit 850 de kg de varză, 300 de kg de carne, 50 de kg de varză şi 50 kg de orez pentru a face o mîncare specifică ţiganilor nomazi numită sah hai mas. I-au chemat pe cei de la Guiness Book pentru a le înregistra recordul, dar aceştia n-au recunoscut preparatul ca fiind tradiţional.

Rromii spun că “sah hai mas” este o mâncare tradiţională specifică romilor nomazi, iar reţeta a fost păstrată cu sfinţenie de ţigăncile din comunitate. Gustul special al acestei mâncări este dat de un condiment secret.

Condimentul secret nu i-a convins însă pe reprezentanţii Guinness Book, care spun că nu pot deschide o categorie specială pentru mâncarea romilor, considerată o tocană. Iar pentru a putea fi omologată romii ar fi trebuit să depăşească recordul unor spanioli care au gătit o mâncare asemănătoare de peste 2 tone. Familia Cioabă a cheltuit aproximativ 10.000 de euro pentru a găti mâncarea cu care voiau să intre în Cartea Recordurilor. Acum, însă sunt hotărâţi să dea în judecată reprezentanţii Guiness Book şi să ajungă până la Curtea Europeană de Justiţie, sub motiv că sunt discriminaţi.

Discriminare? 😀 Înţelegeţi de ce rîd, nu?

Comments

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.