Peste 10 mii de ţigani nu mai ies la numărătoare celor din Botoşani

O ştire pe care o consider pe jumătate serioasă şi pe trei sferturi amuzantă a apărut în jurnalul de Botoşani şi Dorohoi: acum că încep să iasă treptat la iveală datele de la recensămîntul de anul trecut autorităţile îşi dau seama că au mult mai puţini ţigani decît credeau sau ar dori să aibă (în funcţie de interese). De exemplu, în Botoşani se considera ca anul trecut erau 15 mii de ţigani (sau atîţia ar fi fost luaţi în evidenţă anul trecut), iar acum doar 4000 dintre ei mai figurează în acte.

În zadar mediatorii au mers din comunitate în comunitate, din casă în casă şi le-au explicat că pot prinde proiecte care aduc bani pentru educaţie, pentru curent electric sau pentru case.

Restul s-au volatilizat scriptic. În satul botoşănean Baranca trăiesc câteva sute de romi. Aici şi-a declarat apartenenţa la etnie doar…o singură persoană. În Satul Hilişeu Crişan, aproape cinci sute de ţigani au case, pământ, merg la şcoală, la munca câmpului. Cu toţii s-au declarat români sadea.

Consilierul pe problemele romilor din Prefectura Botoşani, Semiramida Balan, a declarat că dfin 2001 până anul trecut peste 500 de mii de euro au fost aduşi de proiectele pentru romii din judeţ, folosiţi pentru direcţii diverse..

Restul detaliilor le găsiţi în articol. Nu pot spune cu siguranţă care-s motivele volatilizării ţiganilor din Botoşani, dar sînt sigur că există anumite interese care să crească artificial numărul membrilor acestei minorităţi din România. Probabil că adevărul este undeva la mijloc, ca de obicei.

Comments

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.