Adevărul: Societatea ar putea trăi şi fără ţigani

Astfel explică antropologul spaniol Óscar López Catalán excluziunea socială şi marginalizarea ţiganilor români, de care “nimeni nu are nevoie acum, ei fiind utili doar în perioade de boom economic, când sunt o forţă de muncă”.

Óscar López Catalán, un antropolog spaniol care a studiat procesele migratorii ale ţiganilor români, precum şi forma acestora de viaţă din Barcelona, a fost invitat de partidul Izquierda Unida (Stânga Unită) să susţină o conferinţă în Aviles (Asturias) despre aceştia. “Apropiere de populaţia ţigănească în România: situaţia istorică şi actuală” este numele conferinţei susţinute de antropologul barcelonez, iar câteva concluzii ale conferinţei sale au fost publicate de publicaţia El Comercio Digital.

“Nu se poate vorbi despre niciun colectiv că ar fi unul omogen, deci nici despre ţiganii români nu putem spune acest lucru. Sunt unii bilingvi, alţi nu, există persoane adaptate din punct de vedere a muncii şi aşa mai departe. Există o diversitate enormă. Dar ceea ce este adevărat este că o parte importantă a acestui colectiv este în situaţie de excluziune socială şi acest lucru este cel care se vede cel mai mult din afară”, spune López Catalán.

“Partidul Popular a făcut un joc politic, urmărind beneficiul electoral”

Cu toate acestea, antropologul admite că ţiganii români tocmai astfel au fost trataţi în Franţa, ca un colectiv omogen.“Aceasta este una dintre probleme. Sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi expulzarea lor nu se poate face în acest mod. Dar acestui lucru i se adaugă problema că este semnalat astfel un colectiv concret pentru a-i demola taberele şi acest lucru este cel mai periculos. Acelaşi lucru care s-a întâmplat în Franţa s-a cerut şi în Catalunya. Dar în Barcelona există foarte puţine astfel de tabere. Cu totul altceva este la Madrid, unde există şi apartamente în care trăiesc 20 de persoane în 65 de metri pătraţi. Dar aceasta este sărăcie. Spunând că există astfel de tabere în Catalunya, Partidul Popular şi-a propus un joc politic pentru a obţine un beneficiu electoral. A jucat acest rol, copiindu-l pe Sarkozy. Este un joc periculos, care alimentează o imagine negativă care oricum există şi care nu contribuie deloc la îmbunătăţirea problemei. Să-i expulzezi înseamnă să te uiţi în cealaltă parte şi să te speli pe mâini, dar asta nu este o soluţie ca ei să nu se întoarcă”, a mai explicat Catalán.

Sursa şi continuarea: Adevărul.es.

Related External Links

Comments

  1. problema tziganilor

    Problema tiganilor este ca ei sunt o problema prin felul in care se manifesta,isi fac educatia copiilor si nu vor integrare in nici o comunitate sau neam pe care l-au invadat.Comportamentul lor insusit de acasa de a fura pe oricine,de a se vinde trupeste sa poata intra in casa vreunui doritor de astefel de placeri si apoi a chema pestele sau alti tigani sa-l prade pe ”fraier”…chiar sa ucida…pt ei moartea…este doar o trecere,stim doar ca vin din India.Cel mai intelept lucru ar fi sa fie dusi buluc un casa lor India de unde au plecat lipindu-se de hoardele turcesti sau tatare.Furtul etnonimului de rom e o chestiune grava la adresa poporului roman atat de rabdator cu ei de-a lungu secolelor.S-a incercat integrarea lor in societati civilizate,nu au facut decat sa-si puna amprenta negativa asupra acestor societati,ce au imprumutat din relele lor naravuri.Iata de ce coruptie e.t.c.Nastase se stie ca e tiga si cum a vrut prin amenintare si santaj sa-i ia tv 0tv lui Dan Diaconescu tigan si el,poate de aceea i s-a parut drept sa-i ceara 51% pt patroana Sensi blue-lantul de farmacii ale sotiei fostului prim ministru Nastase pe vremea presedintelui tigan I .Iliescu.Dom-pe tiganeste-om pe romaneste ce a adus Romania in ast holocaust.Rezolvarea?Un presedinte cu un prim ministru autoritar ce sa initieze legi dure de integrare a tiganilor,fortandu-i sa contibuie la propria lor existenta si nu sa astepte din ceruri solutii sau la intins mana furat sau crime.Pe urma revizuite averile colosale ale unor tigani si politicieni,imbogatiti din furtul societatii romanesti si inglodarea ei in datorii.Confiscate evrile ilegale si trimiterea acestora in judecata pt a-si primi pedeapsa cuvenita pt ruinarea Romaniei si ajungerea EI incat sa i se fure prin etnonim fals termenul rom de catrer tigani.DESTEAPTA-TE ODAT IN NUMELE LUI DUMNEZEU RUMANE

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.