Jurnalul de Vrancea: Tiganii de la Saritoarea, condamnati la discriminare si saracie

Jurnalul de Vrancea a preluat aici un articol despre latura săracă a unei comunităţi de ţigani din cătunul Săritoarea. O parte a acestui articol apare mai jos ca să vă faceţi o idee.

Sunt tigani. Sustin ca sunt romanizati. Desi sunt respinsi de cei mai multi dintre consatenii lor, tiganii de la Saritoarea sunt oameni civilizati. Au bun simt, au intotdeauna un cuvant de alinare pentru cei mai napastuiti dintre ei dar si cuvinte de dojana pentru cei care mai calca stramb. Au acces la informatii insa nu au cunostintele necesare pentru a le disemina. Nu au curajul sa isi strige in gura mare saracia si necazurile, pentru ca oricum sunt ocarati, nu au puterea de a lupta cu o mentalitate. O mentalitate care a facut ca in anul 2009 un tigan in varsta de noua ani sa nu fie botezat, deci sa nu existe, care a facut ca satenii din Chiojdeni sa ii izoleze pe tigani pe un deal al comunei, departe de lumea civilizata. Ori, civilizatie inseamna acces neconditionat la sistemul medical, social, la apa potabila, si multe altele, care pentru noi, majoritatea, sunt lucruri normale. Civilizatie la care tiganii nu au acces, sau mai bine zis nu au voie sa acceada.
O incursiune in lumea tiganilor este oricand binevenita pentru multi dintre noi. Aici vezi ce inseamna intr-adevar neajunsurile, saracia, boala, mizeria, insa tot la tigani poti vedea si ce inseamna fala, palate construite peste noapte si bunastarea. La Saritoarea, un catun din comuna Chiojdeni, oricine poate vedea latura saraca a unei comunitati de romi. Trebuie doar sa iti pese de semeni ca sa le intinzi o mana de ajutor! Aici vezi mizerie, saracie, boala, lipsa de educatie sanitara… Dar tot aici gasesti cateva zeci de tigani cumsecade, respectuosi si deschisi sa isi strige neputinta! Trebuie doar sa vrei sa ii asculti si sa ii si ajuti. Refuza sa fie fotografiati sau filmati pentru ca s-au saturat ca unii sa ii faca de rusine. Sustin ca au vazut multe aparate in catunul lor… si atat. Nimic mai mult. Un strop de apa, curata, fara microbi, nu au primit. Tiganii sunt dispusi sa iti arate lumea in care traiesc atata timp cat la randul tau esti dispus sa ajuti. Oricum. Macar cu o povata, cu o vorba buna, numai sa nu ii mai desconsideri prin simplul fapt ca ii numesti tigani si spui despre ei ca sunt saraci. Cu toate ca nu cer mai mult decat sa fie considerati ca oricare alt om, de rand, zi de zi se lovesc de rautatile oamenilor din jur.

Related External Links

Comments

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.