Meseria de lăutar

Pe RodulPămîntului.ro au apărut două articole despre meseria de lăutar (aici şi aici).

Lăutăria este meseria de muzicant popular angajat cu plată pentru a cînta la diverse ocazii comunitare (nunţi, botezuri, petreceri diverse). În zilele noastre, meseria de lăutar sau muzicant este recunoscută şi autorizată oficial. Formaţiile care cîntă muzici folclorice sînt numite generic tarafuri, dar denumirile folosite în mod curent sînt: bandă sau bantă, ceată, muzică şi orchestră. Începutul şi dezvoltarea aceastei meserii se  diferenţiază pe zone geografice.

Alăuta sau lăuta este un instrument cu coarde ciupite de provenienţă arabă, ea ajuns pe teritoriul românesc fie direct, fie prin intermediul maurilor din Spania. În secolul al XVII-lea denumirea de lăutar se atribuia oricărui muzicant instrumentist care cînta după ureche indiferent de instrumentul muzical la care cînta, lăutăria desemnînd meseria de muzician. Ulterior, termenul a fost adoptat în toată ţara.

Articolele sînt bine documentate, dacă aveţi timp să le studiaţi faceţi-o.

Related External Links

Comments

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.