Despre Tiganii.ro

În primul rînd, bine aţi venit pe Ţiganii.ro. Domeniul a fost rezervat de către Supravirtual SRL, iar ideea paginii îmi aparţine.

Motivele existenţei acestei pagini se pot afla aici. Vă sugerez să le citiţi înainte de a începe să băgaţi comentarii. Sînt sigur că unii dintre voi nu vor fi capabili să se abţină de la înjurături şi… cuvinte diverse la adresa ţiganilor, aşa că ar fi bine să ştiţi că comentariile sînt moderate.

De asemenea, nu aprob în vreun fel folosirea termenului de ţigan ca înjurătură. Este un termen istoric care reprezintă denumirea unei etnii. În schimb însă, denumirea de “rom” sau “rrom” folosită în ultimul timp este o insultă la adresa poporului român.

Comments

 1. Tetraez bahtalo, mo! Ce-am descoperit, mo, pe verticalnews! Neste texte cu tigani cu avere multa, mo. Bravo, tiganilor!

 2. Mă întreb şi eu aşa…: când oare ne-am luat noi angajamentul de a-i integra pe ţigani şi de ce trebuie să le conferim mai multe drepturi decât avem noi? Nu cred că privim din direcţia corectă această problemă! Păi bine, măi bă’eţi!, înţeleg că în timpu’ pribegiilor voastre seculare v-a apucat oboseală tocma-n România şi-aţi poposit, şi-aţi uitat să mai plecaţi, da’ dacă voi nu faceţi nimic să vă integraţi, de ce am face noi, noi care, sinceri să fim, nu prea vă vrem pe aici!
  Aaa, că mai sunt şi ţigani oameni şi printre ei şi mari artişti, i-adevărat! Dar la fel de adevărat este şi faptul că pentru 3,4 cărţi bune nu merită să ţii în casă o bibliotecă de milioane de volume…

 3. ancamaria

  Scoaterea tiganilor la marginea societatii are efect de bumerang. Ceea ce se intimpla, se vede, se traieste. Se pare ca nu prea exista solutii la problema asta, ca e o problema, ce sa facem. Dar comentariile xenofobe, amenintatoare si vulgare, sigur nu duc la nimic bun, ci doar la o contra-reactie similara, adica ce ziceam la inceput, efectul de buberang.

 4. Me sem rrom!

  “Denumirea de “rom” sau “rrom” folosită în ultimul timp este o insultă
  la adresa poporului român”.
  D-le,denumirea de “tigan” este o insulta la adresa comunitatii rrome,
  pentru ca tigani am fost atunci cand eram sclavi. Nu trebuie sa ne intoarcem la denumirea,pentru ca am sclavagit atatea sute de ani degeaba. Denumirea de”tigani” desemna starea sociala a sclavilor tigani,nicidecum etnia. Nu toti tiganii am fost sclavi ca ne atribuiti denumirea intregii etnii. Dvs nu ati citit dex-ul? Dex-ul spune clar: –
  Tiganii (persoane cu apucaturi rele). Cum sa denumim/etichetam
  oamenii dupa apucaturile unora? Daca stam sa judecam cu aceiasi
  unitate de masura ,sau sa va atribuim noncalitatile precum le avea majoritarii,ar trebui sa va denumiti: Exploatatori economici,inrobitori, genocidari,rasisti, xenofobi,infractori economici ,alcoolici,pedofili,
  violatori,s.m.d.a. Doriti sa va atribuim noncalitatile precum le avea
  personajele controversate: ion antonescu,mihai antonescu,gheorghe
  alexianu,constantin vasiliu,gheorghe facaroiu…? Desigur,nu!

  Denumirea de” tigani” le-a fost atribuita in mod gratuit si dupa bunul
  plac . Denumirea de “rrom” nu este o inventie,ci este un cuvant vechi
  al limbi rromanii care se regaseste in vocabularul lingvistic care
  dateaza de secole. Acest cuvant : ME SEM RROM ! (EU SUNT DE ETNIE RROMA),nu numai ca se regaseste in vocabularul lingvistic al limbi rromani de secole,ci este un cuvant in care membri se autoidentifica la apartenenta comunitatii rrome. Clasicul: Me sem rrom (eu sunt de etnie rroma),sau clasicul :jannes rromanes (vorbesti limba rromanii),sau clasicul : so san,rrom (ce esti,rrom),atesta clar lingvistic recunoastea si autoidentificarea membrilor rromi la apartenenta prin formele limbii rromanii.

  D-lor,stereotipul potrivit caruia limba rromanii este eminamente
  orala,neefind consemnata in scris decat foarte tarziu,este fals,
  deoarece prima atestare in aceasta limba dateaza din anul 1547,cand
  englezul Andrew Borde publica in The First Boke of Introduction of
  Knowledge treisprezece expresii uzuale in limba rromanii,insotite
  de traducerea lor in engleza. Al doilea moment il constituie inserarea
  de catre Bonaventure Vulcanius (1597) a 71 de cuvinte in cuprinsul
  unui capitol ” ce se abate” de la continutul promis prin titlul cartii
  sale De lit[t]eris et lingua Getarum siue Gothorum. Ceea ce am afirmat
  se poate verifica oricand si la orice ora. Ultima dovada a denumirii
  de “rromi” dateaza din perioada interbelica cu prima publicatie a
  ziarului “Glasul Romilor”.

  ” Păi bine, măi bă’eţi!, înţeleg că în timpu’ pribegiilor voastre seculare v-a apucat oboseală tocma-n România şi-aţi poposit, şi-aţi uitat să mai plecaţi, da’ dacă voi nu faceţi nimic să vă integraţi, de ce am face noi, noi care, sinceri să fim, nu prea vă vrem pe aici! ”

  Pribegiile noaste au fost cauza cotropirii persilor care ne-au fortat
  sa luam calea pribegiei fara vre-o directie anume,vlade. Am decolat
  cu aripile frante fara busola,intelegi? Am poposit in toata Europa,
  nu doar in Romania. Apropos,cum sa ma pot integra intr-o tara care
  m-a inrobit , sclavagit timp de jumatate de mileniu pentru o amarata de
  mamaliga din orz, care m-a vandut cu ocaua ca pe vita pe doi boi si
  o perceche de tangiri ,care m-a ars pe rug pentru ca ne credeau
  mancatori de copiii ,care ma tineau doar pentru prasila,care m-au desrobit in anul (1859) pentru ca putin mai tarziu (1942) sa ma deporteze intr-un sejur
  la Ibiza (Transnistria-bilet one way),care m-a genocidat pe criterii rasiale…? Cum sa ma pot integra intr-o tara care dupa anul 1992 ,
  lipea pe vitrinele magazinelor afise cu mesaje rasiste: Nu angajez
  tigani! Cum sa ma integrez intr-o tara in care va retrageti copiii de la
  scoala pentru ca le sunt coleg de banca,cum sa ma integrez cand va
  retrageti copiii de la scoala pentru ca profesorul este de etnie rroma,
  cum sa ma integrez cand profesorii imi spune: vai ce bine inveti,nici nu
  zici ca esti tigan! Cum sa ma pot integra cand voi imi doriti moartea
  cu sloganuri rasiste : Un milion de ciori,o singura solutie: antonescu!
  Cum sa ma pot integra cand imi amintiti acea celebra zicala: antonescu
  de trata,pe tigani ii omora! Cum sa ma integrez cand nu ne vreti la
  emisiuni TV,la munca,la scoala sau ca vecin?

  Pentru Vlad:
  Pretinzi respect,dar iti bati joc de valorile altora.
  Apropos,mesajul tau nu e chiar atat de subliminal
  pe cat crezi,vlade. Noi stim,dar nu uitam.
  Sanatate tuturor!

  1. @Narcis Punctul meu de vedere este următorul: am crescut cu denumirea de ţigani adresată etniei. Unii, poate cei din preajma Bucureştilor, îl consideră o insultă, dar eu l-am perceput întotdeauna ca denumire de etnie.
   Vreţi să-l schimbaţi cu altceva? În regulă. Vă înţeleg şi vă sprijin. Dar cu condişia să NU fie rom, rrom, romanes sau derivate ale termenului de român sau România. Sînt român şi nu pot accepta, nu voi accepta, ca o altă etnie să copieze sau să fure denumirea unui popor.

 5. Me sem rrom! (eu sunt rrom)

  Dan marius says: ” Punctul meu de vedere este următorul: am crescut
  cu denumirea de ţigani adresată etniei”.

  D-le marius,ma tem ca dvs nu-i intelegeti corect sensul.
  Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane:”TIGAN”,(epitet dat al unei persoane cu apucaturi rele/urate). Adica, infractor. “Tiganos”,adj. (cu aspect de tigan ;jegos). (Diminutivul de la tiganus : cioara). Cum le place UNORA sa ne alinte copii cand fac poazne,cumva “Tiganusi”? Este destul de clar ca denumirea nu este doar peiorativa,ci si rasista. Eu inteleg ca Dvs/UNII utilizeaza acest termen pentru a desemna doar etnia,dar altii il utilizeaza cu sensul de a peiora. Sute de milioane de oameni de pe planeta n-au studii Filologice si de etimologie pentru a cunoaste conotatia peiorativa si rasista pe care o are termenul de tigan.

  Am sa va dau un exemplu bun si eficient. Spre exemplu : Daca eu sau altii va etichetez pe dvs ,,tigan”,asta inseamna ca si sunteti/sau ca si adoptati aceasta denumire? Ba mai mult,sa legiferez acest termen de “tigan” si sa-l transform intr-un cuvant legitim pentru a desemna poporul roman. V-ati simti lezati?Desigur,da! Exact asta a facut Academia Romana: a preluat o expresie antisemita si a transformat-o intr-un cuvant legitim. Logica dvs nu prea sta in picioare doar ne-am numit timp de 600 de ani tigani . Am o intrebare pentru dvs : Cine sunt Geto-daci,valahii,vlahii sau olahii,cumva romanii de azi? Se pare nu doar rromii copiaza sau fura denumirea /identitatea altui popor,nu-i asa?! la scoala ni sa spus ca Cezar si ai lui Romani autentici i-au cucerit pe Geto-daci in anul 106. D-le marius,ne spunem rromi inainte ca sa existe Romania sau Tara Romaneasca,asta inseamna undeva la sfarsitul secolului al IX-lea,inceputul secolului al
  X-lea,cand am pornit noi spre Europa. Vechimea unuia dintre termeni in raport cu celalalt este un argument in favoarea unei anume identificari –
  precum ati afirmat dvs “am crescut cu denumirea de tigani adresata etniei”.

  Si pentru incheiere : Daca e asa,de ce nu mai spunem “jidan” si spunem “evreu” (asta in public,ca in privat multi dintre noi continua sa foloseasca primul termen)?

  Nici etnia rromilor nu va accepta sa li se spuna:infractori,tigani jegosi sau ciori. NU NEGOCIEM. SUNTEM RROMI!

  1. Sinteti romi pe naiba! Daca vreti sa vi se spuna altfel decit tigani e in regula, nu ma deranjeaza. Dar nu voi accepta niciodata o insulta ca apelativul de rrom/rom/romanes unor minoritari locuitori in Romania. Nu in detrimentul tuturor cetatenilor romani din care minoritarii astia fac parte. Asa ceva reprezinta furtul denumirii oficiale a tarii.

   In plus, DEX-ul poate fi modificat dupa dorinta unora, dar asta nu inseamna ca reprezinta dorinta majoritatii.

 6. Me sem rrom! (eu sunt rrom)

  “Sunteti romi pe naiba!” Sunteti romani pe naiba! D-le marius incepem sa frizam cu reaua credinta ? De ce intotdeauna cand subiectul vizeaza evrei sau rromi [“UNII”] devin alergici la normele etici? Sa fie doar reflexul? Nici eu nu doresc sa confundat cu o denumire insultatoare cum ar fi cea de “roman”.

  “In plus, DEX-ul poate fi modificat dupa dorinta unora, dar asta nu inseamna ca reprezinta dorinta majoritatii”.

  Adica majoritarii decid pentru minoritari? Cum decideti,prin consimtamant civic precum ati consimtit cand ne-ati trimis intr-un sejur in Ibiza in anul 1942 ( Transnistria -bilet one way)? Sunt sigur ca daca s-ar mai vota prin consimtamant civic ca ati vota precum in anii “42. Dar tot la fel de sigur sunt ca majoritarii rusi,englezi si americanii ca ar vota din nou prin consimtamant civic si moral pentru a-i proteja pe toti membri ai familiei umane,punct.

  Discutam dupa ce veti modifica termenul peiorativ si rasist din DEX.
  Nu vom adopta denumirea de infractori,tigani jegosi , ciori, doar pentru ca asta isi doresc majoritarii,punct.
  Repet : NU NEGOCIEM. SUNTEM RROMI!

  1. haha. :)) Asta ai inteles? Ca e rea credinta? 🙂 E indiferenta.

   Consider ca am fost cit se poate de clar: vreti sa va numiti altfel decit tigani? Excelent, va ajut. Dar NU voi accepta niciodata termenul de rom/rrom/romanes. Nu-mi pasa ce negociezi sau nu… pur si simplu nu ai cum sa schimbi acest lucru, orice ai face. 🙂 Te sfatuiesc sa nu mai insisti pe tema asta, devii ridicol si amuzant.

 7. Me sem rrom! (eu sunt rrom)

  Amuzant sau nu,libertatea de exprimare nu-mi va interzice sa va intitulez ,,ciori latinizate”. Acuma nu am sa fiu doar amuzant si ridicol,ci serios. sI CU ASTA AM INCEHEIAT ORICARE DISCUTIE CU Dvs! Sanatate!

  1. Da, libertatea de exprimare nu-ti interzice acest lucru. Dar ai fi intr-o eroare considerabila… 🙂 Romanii nu au romanizat Dacia.

   Paaaa!

 8. ame sam rrom!Dvs afirmati/credeti prceum declara invalidul Silviu Irigoana : Sensul peiorativ al termenului de tigan este dat de comportamentul de comportamentul acestei etnii Alo! Pustiulica,ce comportament? Infractionalitatea nu desemnaza intregul grup,ci individul. Sa va atribui tuturor romanilor calitatile si comportamentul mascotelor fascistoide prceum le avea ionica antonica,mihai,antonica,gheorghe alexianu,constantin vasiliu,gherghe facaoaru,zelea codreanu ? Voi cand va schimbati atitudinea de inrobitori,de exploatatori econimic,de genocidari care deporta oameni pe riterii rasiale,de rasisti si xebnofobi ? De ce nu va schimati aceasta atitudine? Sa generalizam?Penibil!

 9. Me sem rrom, sunteti pur si simplu o persoana care merita tot respectul, in cateva min te v-am citit comentariile si am ramas uluita de cat de mult devotament aveti. Va transmit din suflet ca m-ati impresionat cu adevarat. Respect si jos palaria in fata oamenilor ca dumneavoastra!!!!!

 10. Delia Marcu

  Nu mi se pare normal ca noi suntem luati drept tigani in tari straine

 11. Bine-ar fi fost sa va fi explicat si-n tarile vecine pe unde e-migrati ce etnie sunteti, cum va numiti si de ce nu acceptati sa va integrati, inclusiv si mai ales sa va trimiteti copiii la scoli si nu la cersit, sa munciti cinstit si sa sustineti ca nu si nu : NU SUNTETI ROMÂNI. CI povestea voastra de limba si neam; ar fi mai corect sa nu ni se induca in eroare originile.

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.